Alle er det, men nogle er det mere end andre og jeg er en af dem. For nyligt fandt jeg ud af, at jeg muligvis tilhører gruppen ‘særlig sensitiv’.

Jeg sad og så Go’ Morgen Danmark en søndag for et par uger siden. Maria Lucia var dagens gæst og fortalte, at hun er særlig sensitiv og forklarede hvad det er samt på hvilken måde hun er det. Både min Bedste og jeg siger med det samme, det er jo mig hun beskriver. Det var faktisk ret surrealistisk – også især når jeg altid har set op til hende – for nu er jeg også Maria Lucia. 🙂

Jeg har altid vidst, at jeg er lidt mere følsom end mange andre. Fx så tuder jeg altid når jeg ser Far til fire og Onkel Sofus. Det er jo virkelig ikke sjovt at se en lille dreng (aka Lille Per) stå og vinke farvel til sin familie, fordi han skal til Texas og hjælpe sin Onkel Sofus. Samtidig står hele familien nede ved kajen og tuder. Den slår mig hver gang, og jeg har endda set den rigtig rigtig mange gange.

Men sådan har jeg det med rigtig mange film og tegnefilm. Den sidste tegnefilm jeg tudede til var Den lille havfrue. Ja, jeg ved det godt, men når Kong Triton forvandler sin lille pige, Ariel, til et menneske og vinker farvel, så slår den mig altså bare.

Definition på særlig sensitiv

Jeg ved godt, det er ikke det, som gør én til særlig sensitiv. Der er også andre faktorer der spiller ind.

Hvis man er særligt sensitiv, er man mere følsom over for stimuli end andre mennesker. Det gælder både oplevelser i den ydre verden og det indre liv. Og man bliver hurtigt overstimuleret. Samtidig er særligt sensitive mennesker også ofte kreative, begavede, dybsindige og har stor indlevelsesevne.

Læs mere om særligt sensitive.

Man har blandt andet også en stærk lugtesans og hørelse. Og man er mere sensitiv over for overraskende og uforudsete oplevelser samt stress.

Hvordan er jeg “særlig sensitiv”?

Jeg har tit fået at vide fra min familie, at jeg er lidt sær når det gælder min lugtesans og hørelse. De er nærmest blevet irriteret på mig, nogle gange. 🙂 Ej, men jeg kan fx høre hvis komfuret ikke er slukket, når jeg sidder inde i stuen. Eller høre folk snakke nede på gaden foran min bygning, mens jeg sidder bag lukkede døre og vinduer med høretelefoner i ørene på 3. sal.

Jeg har fx også siddet i en biograf, hvor jeg syntes, der lugtede af røg. Men dem som jeg var inde og se filmen med kunne ikke, så det var nok ikke noget. Da jeg kommer hjem og læser tekst-tv, kan jeg se, at biografen er blevet evakueret pga. brand. Så det var altså ikke bare mig! Men så tænker man, hvad nu hvis jeg var gået ud til personalet, ville de så have kunnet nå at gøre noget inden de skulle evakuere?

(Der skete ikke noget, brandvæsenet fik slukket branden og der skete ikke nogle større skader.)

Det kan godt lyde mærkeligt, og det er det virkelig også selv for mig – nogle gange ret irriterende. Men så igen kan jeg ikke huske, at det har været anderledes, det er ligesom ‘hverdag for mig’.

Jeg bliver også hurtigt påvirket af det som sker omkring mig, både på godt og ondt. Jeg har meget let til tårer, men det kommer også an på hvad det er og hvordan jeg selv har det. Fx var jeg nede i et lille sort hul for et par uger siden og jeg var ude med en veninde, som fortalte mig en virkelig god nyhed, men lige pludselig sad jeg og nærmest græd. Det var slet ikke meningen – men mere skulle der ikke til. 😉

Mange niveauer af særlig sensitive personer

For særligt sensitive mennesker kan høje lyde og/eller for meget støj også påvirke dem. Det påvirker ikke rigtigt mig. Og det tror jeg er fordi, jeg er vokset op i et dagplejehjem, hvor der har været børn dagen lang. Så jeg er vant til, at der er larm i højere eller mindre grad.

Men noget som jeg virkelig kan skrive under på, er, at når jeg fryser, får for lidt søvn eller er sulten, så kan jeg ikke abstrahere fra det. Især hvis jeg får for lidt søvn, så kan jeg dårligt komme igennem dagen, og falder tidligt omkuld om aftenen.

En anden faktor, som jeg også selv kan genkende, er, at jeg har en god indlevelsesevne, kreativt mindset, og så analyserer jeg også rigtig meget – både stort og småt. Nogle gange overanalyserer jeg også, hvilket jeg virkelig prøver at gøre mindre af, for det ender bare galt – altså for mig. Der kommer ikke altid noget godt ud af at overanalyserer bagateller, har jeg fundet ud af. 😉

Nu har jeg både læst om ‘særlig sensitiv’ og foretaget et par tests, og jeg vil sige, at jeg kan nik genkendende til rigtig mange ting. Men der er også en masse andre ting, som jeg ikke selv kan se mig i. Fx er jeg meget glad for at være sammen med mange mennesker. Og så er jeg også gerne én af dem, der lukker og slukker festen. Men dét som Maria Lucia fortalte var bare spot on. Så på en eller anden måde, er jeg det nok.

Det skal dog lige siges, at jeg har ikke fået nogen professionel vurdering af om jeg er særlig sensitiv af en læge e.l. så jeg ved det faktisk ikke med sikkerhed om jeg er.

Isabell Valentin Pedersen

Jeg elsker at opleve nye ting og steder både i udlandet og hjemme i DK. Derudover har jeg en stor passion for sociale medier og markedsføring.

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.