Er man dansker når man ikke drikker alkohol?

I stort set hele mit liv, har jeg måttet forklare hvorfor jeg ikke drikker, for der må jo være noget galt med mig.

Det var let nok i slutningen af skoletiden, for der gik jeg ikke rigtig til fester, da det ikke rigtig sagde mig noget. Men så begyndte jeg i gymnasiet og så blev det lidt sværere at acceptere. Jeg var til samtlige fester, som jeg blev inviteret til, og alle skolefesterne bortset fra en enkelt, hvor jeg var syg. Og jeg var gerne én af de sidste der gik.

Der var engang, hvor der var nogle som stod foran mig og hældte noget alkohol ned i min drink, mens jeg så på det. Jeg bad dem selv om at drikke det, for jeg gjorde det ikke. Jeg var meget stålfast i min gymnasietid. Til gengæld er der en del, der kom op til mig og spurgte, om jeg var sikker på, jeg ikke havde drukket noget. Jeg bliver ikke fuld af alkohol men høj af stemningen og dansen.

Jeg har ikke noget imod folk, der drikker når de er i byen, til fest eller selskab. Jeg har haft mange sjove aftener ude med folk, der er blevet lidt eller meget fulde. Og ligesom hos alle andre, så er der nogle fulde mennesker der godt kan blive for nærgående eller irriterende, men så undgår man dem bare.

Unge og voksne mennesker drikker for meget

Det kan godt være, det ved jeg ikke noget om. Jeg tænker, at folk i diverse aldersgrupper altid har drukket meget eller rettere en del. Jeg tror bare mulighederne og diversiteten af alkohol er større i dag end den var for bare 30 år siden.

Men så tænker jeg også på, hvad er for meget? Fordi hvor meget er meget? Det er svært at sige præcist. Det kommer an på hvordan man ser på det.

I mine øjne er meget alkohol, når man drikker omkring en kasse øl eller en til flere flasker vin eller sprut om dagen. Man kan til fester og i andre sociale sammenhænge godt drikke for meget – så meget, at man enten ikke kan huske noget eller ikke kan stå på sine egne ben. Men det er jo kun en gang imellem, og for de unge er det måske et par gange om måneden.

I gamle dage var det helt nede i børnealderen, at man smagte på spiritus og drak øl. Især i arbejdermiljøerne var det meget normalt, at manden sad på værtshuse eller arbejdspladsen og fik sig nogle bajere. Konen var som regel nede at hente manden inden han drak hele ugelønnen op.

Det kunne også være konen der var lettere eller “fuldt ud” alkoholiker. Dengang gik man ikke så meget op i det, det var mere normalen. Men folk levede heller ikke så længe, som man gør i dag.

I dag tror jeg, man går op i hvor meget alkolhol man burde indtage fordi vi er blevet mere sundhedsbevidste og går op i vores krop på en helt anden måde.

Nåh, men jeg drikker ikke fordi…

Der er ikke den undskyldning jeg ikke har brugt. Jeg har brugt alt fra “jeg har allergi” til “jeg er i bil” til “jeg skal tidligt op imorgen” osv. Kun fordi jeg ikke har orket at forklare mig hele tiden.

Da jeg var i Australien fik jeg blandt andet at vide, at jeg ikke kunne være dansker, da jeg ikke engang drak øl.

Jeg synes, det er synd, at Danmark har det ry og at andre ikke betragter én som dansker, hvis man siger, man ikke drikker alkohol. Spørger man mig, så er det at være dansk så meget mere end alkohol. Men det er svært at lave om på det – for det er blevet en del af kulturen i Danmark.

Grunden til, at jeg vælger ikke at drikke alkohol er fordi jeg har haft alkoholikere tæt på livet, så jeg har set den grimme side af det. Og selvom jeg ved, der skal mere til at blive alkoholiker, så da jeg var ung, var jeg meget bange for, at jeg selv skulle ende som alkoholiker. Det kan jo faktisk gå i arv, desværre.

Sundt forhold til alkohol

Jeg er i dag slet ikke i tvivl om, at jeg nogensinde vil ende som alkoholiker, for jeg har fået et meget fornuftigt forhold til det. Det er jo ikke fordi jeg ikke har prøvesmagt vine og champagne, men jeg har ikke fundet nogen som jeg kan drikke et helt glas af endnu.

Min drøm eller ønske (hvis man overhovedet kan kalde det det) er at kunne nyde et glas vin til maden, når jeg er ude og spise eller til selskab. Og det er jeg sikker på også skal lykkedes for mig, man ændrer jo også smag hele tiden. 😉

Jeg fandt et gammelt billede frem i gemmerne fra CBS-tiden. Som man også kan se på billedet, kan jeg jo godt være med, når det gælder fest og ballade. Det var en god aften! 😀

Festlig stemning
Til en lille pre-party. Jeg drikker ikke, kun af flasken 😛

Isabell Valentin Pedersen

Jeg elsker at opleve nye ting og steder både i udlandet og hjemme i DK. Derudover har jeg en stor passion for sociale medier og markedsføring.

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.